The Asphodelus genus, is an herbaceous plant originating in southern Europe, Africa, the Middle East and the Indian subcontinent, which exhibits a great genetic variability in the Mediterranean area. Its therapeutic properties have been recognised since the ancient times, as it is rich in flavonoids, such as luteolin, isovitexin, quercetin, and phenolic acids (e.g. caffeic, gallic and chlorogenic acids) fatty acids and polysaccharides ('inulin-type fructooligosaccharides'). The European Green Deal, in particular the 'Farm to Fork', established the objective of 50% reduction of pesticides use by 2030. In that context, the use of natural phytoextracts represents a possible alternative to the application of synthetic chemical compounds, coupled with other solutions for a sustainable crop management system. The aim of this study was to determine the effect of aqueous extracts of Asphodelus ramosus roots at different concentrations on both, in vitro development of Botrytis cinerea, a ubiquitous pathogen able to infect many crops, and on eggs and juvenile stages of the Asian bedbug, Halimorpha halys (Stål), an invasive polyphagous insect, for which no efficient control systems are yet available. The results obtained show an inhibitory effect of the A. ramosus extract, according to the concentrations, and a significant insecticidal effect on the Asian bedbug. The extract was also analysed for its physic/chemical characteristics.

L'Asfodelo è una pianta erbacea originaria del sud Europa, Africa, Medio Oriente e sub continente Indiano, ma esprime la sua maggiore diversità soprattutto nel bacino del Mediterraneo. Fin dall’antichità sono riconosciute le sue proprietà terapeutiche ed alimentari essendo ricca in flavonoidi, come luteolina, isovitexina, quercetina, e acidi fenolici (e.g. acido caffeico, gallico e clorogenico) acidi grassi e polisaccaridi (“inulina-type fruttoligosaccarides”). Il documento del Green Deal Europeo, ‘Farm to Fork’, ha posto l’obbiettivo, entro il 2030, di una riduzione del 50% dell'uso di sostanze chimiche fitosanitarie. In questo contesto l’uso dei fito-estratti naturali rappresenta una possibile alternativa all’uso dei composti chimici di sintesi da integrare ad altre soluzioni per una gestione sostenibile del sistema produttivo. A questo scopo si è voluto determinare l’effetto di estratti acquosi da radice di A. ramosus (L) a diverse concentrazioni sia sullo sviluppo in vitro di Botrytis cinerea, patogeno ubiquitario in grado di infettare molte specie vegetali, che sulla schiusa di uova, e sugli stadi giovanili della cimice asiatica, Halimorpha halys (Stål), specie invasiva polifaga su cui non sono ancora disponibili efficaci sistemi di controllo. I risultati ottenuti evidenziano un effetto inibitorio dell’estratto di asfodelo, in funzione della sua concentrazione ed un efficace effetto insetticida sulla cimice asiatica. L’estratto è stato analizzato anche per le sue caratteristiche fisico/chimiche.

Effetto dell'estratto di Asphodelus ramosus (L), specie mediterranea, sul controllo di patogeni ed insetti di interesse agrario

Lai, A.;Bacchetta, L.;Maccioni, O.;Procacci, S.;Musmeci, S.;Sasso, R.;
2023-01-01

Abstract

The Asphodelus genus, is an herbaceous plant originating in southern Europe, Africa, the Middle East and the Indian subcontinent, which exhibits a great genetic variability in the Mediterranean area. Its therapeutic properties have been recognised since the ancient times, as it is rich in flavonoids, such as luteolin, isovitexin, quercetin, and phenolic acids (e.g. caffeic, gallic and chlorogenic acids) fatty acids and polysaccharides ('inulin-type fructooligosaccharides'). The European Green Deal, in particular the 'Farm to Fork', established the objective of 50% reduction of pesticides use by 2030. In that context, the use of natural phytoextracts represents a possible alternative to the application of synthetic chemical compounds, coupled with other solutions for a sustainable crop management system. The aim of this study was to determine the effect of aqueous extracts of Asphodelus ramosus roots at different concentrations on both, in vitro development of Botrytis cinerea, a ubiquitous pathogen able to infect many crops, and on eggs and juvenile stages of the Asian bedbug, Halimorpha halys (Stål), an invasive polyphagous insect, for which no efficient control systems are yet available. The results obtained show an inhibitory effect of the A. ramosus extract, according to the concentrations, and a significant insecticidal effect on the Asian bedbug. The extract was also analysed for its physic/chemical characteristics.
2023
L'Asfodelo è una pianta erbacea originaria del sud Europa, Africa, Medio Oriente e sub continente Indiano, ma esprime la sua maggiore diversità soprattutto nel bacino del Mediterraneo. Fin dall’antichità sono riconosciute le sue proprietà terapeutiche ed alimentari essendo ricca in flavonoidi, come luteolina, isovitexina, quercetina, e acidi fenolici (e.g. acido caffeico, gallico e clorogenico) acidi grassi e polisaccaridi (“inulina-type fruttoligosaccarides”). Il documento del Green Deal Europeo, ‘Farm to Fork’, ha posto l’obbiettivo, entro il 2030, di una riduzione del 50% dell'uso di sostanze chimiche fitosanitarie. In questo contesto l’uso dei fito-estratti naturali rappresenta una possibile alternativa all’uso dei composti chimici di sintesi da integrare ad altre soluzioni per una gestione sostenibile del sistema produttivo. A questo scopo si è voluto determinare l’effetto di estratti acquosi da radice di A. ramosus (L) a diverse concentrazioni sia sullo sviluppo in vitro di Botrytis cinerea, patogeno ubiquitario in grado di infettare molte specie vegetali, che sulla schiusa di uova, e sugli stadi giovanili della cimice asiatica, Halimorpha halys (Stål), specie invasiva polifaga su cui non sono ancora disponibili efficaci sistemi di controllo. I risultati ottenuti evidenziano un effetto inibitorio dell’estratto di asfodelo, in funzione della sua concentrazione ed un efficace effetto insetticida sulla cimice asiatica. L’estratto è stato analizzato anche per le sue caratteristiche fisico/chimiche.
Root-tuber extract
Halyomorpha halys (Stal)
Asphodelus ramosus (L)
Estratto da radici
Botrytis cinerea (Pers)
Halyomorpha
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